Otroška hojca

Otroška hojca

Otroška hojca
Otroška hojica

»Naš otročiček je dobil zares krasno darilo. Praktično, pisanih barv, celo igra in ropota. Naš mali je čisto navdušen, kako hitro se premika po sobi, pa še na varnem je«….

Hoteli smo preveriti, kako je hojca popularna.

Na internetu smo objavili oglas, da prodajamo hojico in naložila več slik zares lepe hojce. Ceno smo dali 10 evro. V enem dnevu se je elektronska pošta napolnila z več kot petdesetimi odgovori. Pomislimo…50 odgovorov to pomeni 50 otrok.  V članku »Pravilno ravnaje z dojenčkom – ravni poganjek in status kakovostnih trdnih temeljev. « Smo vam razložili, zakaj je tako pomembno, da ne prehitevamo psihomotorični razvoj otroka.

Na kratko: otrok se rodi in na začetku zna samo ležati. Ne zdrži teže svojega telesa. Kot prvo se nauči držati in dvigovati glavo nato pase kravice. V položaju na hrbtu krepi mišice trupa in mišice vseh okončin. Potem se nauči obračati iz hrbta na trebuh in nazaj. Kasneje se nasloni na dlani. Sledijo kolena pod trebušček in plazenje.

V primeru, da je to vse prišlo in sledilo samo od sebe, pomeni da so vse mišice dobro aktivirane k stranskemu sedenju, zibanju na kolenih, lezenju, zravnano sedenje, postavljanju se pri mizi in hoje okoli njej (postranski koraki – levo,desno). Potem se že postavi samostojno v prostoru in naredi svoj prvi korak naprej.

Dojenčkovo telo te korake naredi čisto samo (v primeru, da je zdrav in brez hendikepa) točno iz tega je nastal naziv »psihomotoričen razvoj«. Motoriko torej vodi psiha. Dojenček zagleda igračo – izvaja premik v smeri k igrači – obrnil je glavo. Čez nekaj čase ponovno zagleda igračo ampak sedaj že stegne roko proti njej. Vse te naloge, ki jih vodijo možgani, krepijo mišice dojenčka. Razvoj je torej pravilen in naraven in vsaki otrok ima SVOJ ČAS in njegov lasten razvoj je v njemu »nastavljen« po svoje.

Kako torej hojica škoduje? 

Malo višje smo vam napisali , da dojenček prične stati pri mizi in se trudi postaviti cela stopala na tla. Najprej torej stoji na prstih in jih zvija. To je normalen razvoj. Šele po par dneh ali tednih prične stati na celih stopalih. Otrok, ki je v hojci se v večini primerih naslanja na omenjene prstke ali pa del stopala in NIKOLI ne položi na tla celo stopalo.

Zelo pomembno je, da se mišice trupa krepijo in s tem preprečijo hrbtenici, da bi se izbočila. To, da otrok kot prvo hodi levo in desno okoli pohištva prav to mu krepi mišice trupa. Torej, ko je otrok v hojci, ki ponuja premik samo naprej (naravnost) pomeni, da otrok uporablja čisto druge mišice in se ne krepijo tako, da bi lahko kasneje držale hrbtenico naravnost.

V hojci tudi prihaja do velikega pritiska na kolčna sklepa, katera še nista dokončno razvita. V primeru, da gre otrok v hojco prej, kot se sam postavi in prične hoditi okrog pohištva levo in desno, se mu slabo oblikuje kostna gmota pri kolčnih sklepih in je izpostavljen za nevarnost displazije kolkov in premiku iz jamice. V odraslosti lahko grozi endoproteza kolčnega sklepa.

                                                                                                                                

 

 

Kaj pa pravi proizvajalec hojic ?(povzeto z neimenovanega E-SHOPA):

Lahko se prilagaja kakršne koli višini otroka in tako zagotavlja ustrezen stik stopal otroka in tal, kot jih pediatri priporočajo. (Ne moremo zadržati smeha… )
Podloženo naslonjalo podpira ustrezno in pravilno držo otroškega hrbta.
Prav tako ima sprednja vrtljiva kolesa, ki omogočajo gibanje.
Hojca je opremljena s posebnim zavornim sistemom odobrenim po evropskih standardih. (Ravno sedaj je kolegica padla zaradi smeha iz stola…)
Hojca ima glasbeno podlago…..(bla, bla , bla…)

 

 

Torej, kaj se dogaja s kolki v hojci?

 

PRAVILNI POLOŽAJ KOLČNIH SKLEPOV. RAZVOJ POTEKA V SKLADU Z OTROKOVIMI OSVOJENIMI SPRETNOSTI IN JE POSKRBLJENO ZA PRAVILNO NOŠENJE, VEZANJE RUT ITD.

 

 

 

 

NAPAČNI POLOŽAJ KOLČNEGA SKLEPA, GROZI DISPLASIJA IN PREMIK KOLKA IZ JAMICE. PREHITRO POSTAVLJANJE OTROKA V HOJCO, UPORABA NEPRIMERNEGA KENGURUJČKA, NEPRAVILNO VEZANJE RUT. 

   
Zakaj se torej sploh hojce prodajajo? 

Denar je vladar sveta, to že vsi dobro vemo. Organizacija fizioterapevtov (UNIFY) je že večkrat bojevala proti prodaji in uporabi hojic in podobnih stvari. Vendar brez uspeha. Na žalost se v današnjem času lahko prodaja karkoli. Tudi to, kar je absolutno neprimerno za otroke.

Nauči hojca otroka hoditi?

Absolutno ne in tudi razvoj hoje nikakor ne pohiti. To vse so najboljši pripomočki za starše, ki želijo imeti malo mira od otrok. Če otroka damo v hojco še predem pleza in sedi, pričenja se še večja in kompleksnejša težava, kot da bi ga dali v hojco takrat, ko ima več mesecev »preplezano« in samostojno stanje osvojeno. Ampak v tem primeru hojce ne rabite več, ker so dojenčkove mišice že močne in dovolj okrepljene. V najkrajšem možnem času se bo pohištva pustil in naredil svoje prve korake (naravnost) iz katerih bo imel večje veselje kot iz hojce.

»OTROK JE V RESNICI MOTIVIRAN S SVOJIMI USPEHI IN IMA Z NJIH VELIKO VESELJE.«

»MENE SO V HOJICO DAJALI IN NIMAM NOBENIH POSLEDIC«

Lahko sama sebi čestitate, če vas ne boli hrbet, nimate ploske noge ali ne trpite migrenami. Imate skratka srečo!!

                                                                                                                                               

 

Vse grehe katere smo v življenju naredili, naj je to nošenje visokih petek, premalo gibanja, rastejo in slabšajo naše zdravstveno stanje. Torej, zakaj ne bi grehe iz mladosti izpustili in nadaljevali boljše in bolj odgovorno? Jaz zase vem, da jo ne bom nikoli več uporabljala!

DEFORMACIJA NOGE IZ OBREMENITVE, KI NE ODGOVARJA STAROSTI OTROKA IN NJEGOVIM MOŽNOSTIM ALI PA IZ SLABIH ČEVLJEV (PREVELIKE ŠTEVILKE, OBLIKOVAN ČEVELJ PO SORODNIKU ITD).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                                                                                  
 
                                                                                                                                                                   

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *