Ni perfektno pospravljeno? Briga me, tukaj živijo otroci.

Ni perfektno pospravljeno? Briga me, tukaj živijo otroci.

Ni perfektno pospravljeno? Briga me, tukaj živijo otroci.
Uživajte si materinstvo tudi takrat, ko ni vaš dom popolen.

 

V trenutku, ko postanemo mame se okoli nas poraja veliko vprašanj. Vsakodnevno smo v dvomih ali smo se odločili pravilno o tem in o onem trenutku, kaj počnemo in kako stvari delamo. Ali pravilno hranimo lastnega otroka ali smo dovolj dobre mame in žene in ali si zaslužimo pohvalo.
Vsaka naša napaka tudi ta najmanjša se odraža v tem kako sami sebe dojemamo. Da, do sebe smo neusmiljeni in čisto nič si neznamo oprostiti ali pa zelo težko.
Mediji v nas povzročajo občutek, da so povsod okrog nas popolne mame, ki zmorejo vzgojo svojih otrok z odliko. Imajo dom, ki se blešči od čistoče in poleg tega zelo dobro izgledajo, kot da sploh nikoli ne bi bile utrujene. In tako vprašamo sami sebe…zakaj to jaz ne zmorem? Zakaj so one tako dobre in jaz ne?

Čisto enostavno je. Tiste „popolne mame“ so si izbrale takšno pot. Pot, ko za njih „dobra mama“ pomeni imeti popolno življenje, popolni dom in popolne otroke. Vsaka osebna napaka ali neuspeh jih plaši več, kot nas, ker na njih niso navajene. Mamice katere se zavedajo kakšno v resnici materinstvo je, tudi vejo, da delati napake je čisto normalno. Resnično! Ne dovolite, da sledeče naštete stvari vplivajo na vaše počutje in uživanje v materinstva. Uživajte vsako minuto in pomnite , da nobeden ni popoln, ker smo vse resnične.

Napake.

Vsi delamo napake. Veliko napak. Nekatere so neumne, nekatere bistvene. Nekatere napake so male, nekatere napake so res velike in pri takih si ponavadi želimo, da jih nikoli ne ponovimo. Ampak jih vseeno zopet naredimo in tudi drugačne. Saj zaradi napak iz katerih se nekaj naučimo rastemo. Ljudje, ki si ne privoščijo napake, stagnirajo. Ne premikajo se. Stojijo na mestu. Saj tudi ta majhen otroček velikokrat pade preden se nauči odlično hoditi, skakati, plezati itd. Naredimo napako, nekaj se naučimo in gremo dalje. Ne vračamo se nazaj in ne razmišljamo kako bi to lahko naredili drugače. SAJ SE ČASA NE DA ZAVRTETI NAZAJ. Zelo enostavno.

Napake so skratka del našega življenja. Delamo napake in delamo jih veliko, raskiramo, zmagamo in zgubjamo. Ampak to vse iz srca in napolno. Naj nam ni žal edinega dneva.

Vedno popolno pospravljeno.

Vesela bi bila, če bi imela vedno perfektno pospravljeno in bi se vse bleščalo od čistoče. Ljubim vonj svežega perila in pomitih tal. Ampak imamo tudi otroke in psa. Vsi skupaj ustvarjajo resnično kreativni, ampak v glavnem kaotični dom. Verjetno se zdi, da naš dom ni vedno pospravljen za naše obiske in nas same. Resnica pa je, da je perfekten takšen kakršen trenutno je, vred vsemi barvicami na tleh v otroški sobi, z vsakim otroškimi dlanmi na ogledalu in tudi z vsakim nasmeškom pri čiščenju zob, ki je kriv zato, da naše ogledalo izgleda v časih kot pikapolonica. Prijatelji bodo vedno razumeli in mi smo lahko ponosni, da se ravno v našem domu sliši smeh in ropotanje posode. Ker vse to pomeni, da ravno v takem domu živijo srečni in sproščeni ljudje.

 

Frustracija in obup.

Ne obstaja nobeno navodilo kako ne biti frustriran! Verjemite. Starševstvo je popolni trening, kako premagati frustracije vseh tipov. In vsak starš ima v tem treningu drugačne ovire. (Zdaj se smejim, v danem trenutku avtistično nabijam z glavo v zid :)))

Ko se trudite oblačiti svojega malčka in on se z vami prepira in za nič na svetu noče obuti čevljev, med tem ko vam je že počasi vroče, ker imate oblečen plašč in kapo že pol ure. Zelo enostavno je padati v tem trenutku v frustracijo in obup, ampak težko je že premagati sebe in kompletno situacijo izkusiti obvladati. AMPAK TUDI TO NE POMENI, DA STE HUJŠA MAMA ALI ČLOVEK, kot pa vaša soseda ali kakšna druga žena, ki živi tisoče kilometrov daleč. Kaj, če se sam pretvarja, da je vse v redu in se pri tem zna tudi popolnoma nasmejat. Ampak verjemite, da noter v sebi bojuje isto kot vi. Smo resnične in življenje je resnično. Ne ustvarjajte si iluzije.

Vedno zamujam.

A bejž..tebi je to tudi znano? Vedno, ko si mislim, da imam še veliko časa mi naenkrat zmanjka. Naprimer si mlajša hči pred odhodom spomni, da rabi lulati in naenkrat je iz tega kar dolgi obisk stranišča kateri popolnoma zmoti zapored vseh z planiranih sledečih dogodkov. Tako da se namesto mirnega odhoda od doma trudim prehitet čas. Da, normalno, da to ne gre.

Tudi, če sovražite da kdo vedno zamuja se vam bo to večkrat zgodilo. In meni tudi. Brez skrbi. Življenje z otroki je nepredvidljiv, zakompliciran in malo kdaj se da stvari načrtovati. Ampak ima to tudi eno veliko plus. Naučila sem se v res kratkem času narediti veliko stvari in tudi kvalitetno.

Ostati doma ali iti nazaj v službo.

Priznajmo si. Še ena vroča tema, ki je polna prepričanj in obsojanj. Nekatere smo doma, nekatere gremo delat. Tiste, ki smo ostali doma veselo obsojamo tiste, ki so šli delat in jih to veseli „kako lahko so šli v času porodniške nazaj v službo, kakšna mama pa je to!“ Tiste, ki so šle delat pa tiste, ko so ostale doma z otrokom „ja glej jo kakšna lenuša“. Ne obsojajmo se! Spoštujmo odločitev vsakega posameznika, nimamo pravico drugemu govoriti kaj je prav in kaj ne. Če ste se odločile ostati rajši doma, kot se vrniti v službo in vzgajat svoje otroke, bodite na sebe ponosna. Če ste se odločila iti rajši v službo, ker čutite da rabite zamenjati okolico, tudi v tem primeru bodite ponosna zaradi tega na sebe. Saj nikoli ne moremo vedeti zakaj se je ta ali ona odločila tako narediti, ne obremenjujmo se s tem. Vse svoje otroke ljubimo tako kot znamo in delamo v svojih očeh za njih to najboljše. In to je pomembno.

 

Življenje s televizijo in računalniško tablico.

Seveda obstajajo družine v katerih otroci ne znajo uporabljati daljinskega upravljala, mobilnega telefona ali računalnik. Vendar živimo v času elektronike in vsaka družina živi čisto po svoje. Ne čutim slabe vesti, da sem se odločila puščat otrokom televizijo in posodit računalniško tablico. V primeru, da se počutite dobro pri dejstvu, da vaši otroci tako preživljajo svoj čas, je to vse popolnoma v redu. To je vaša odločitev in odločitev vaše družine.

 

Popolno življenje.

Včasih si je res težko verjet in imeti občutek, da smo dobre, pametne in naredimo veliko za druge. Življenje skratka ne odgovarja tisti popolni sliki iz instagrama popolnih družin pri popolni večerji s popolnim psom. Resnica je, da je življenje polno nereda, otroških odtisov na ogledalu, stisnjene zobne paste na umivalniku in je res oddaljeno na tisoč kilometrov od popolnosti. Ampak, če bomo svoje življenje živeli z veseljem in hvaležnostjo, enkrat popolni postanemo. Popolni za nas.

 

Imeti otroke, ki delajo napake.

Tako kakor delamo mi odrasli napake, jih delajo tudi naši otroci. Je to del njihovega učenja, resno. Vem kako je to težko razumet, če vaš triletni sin že ta tretjič prevrne kozarec z vodo po mizi in prevrne krožnik, ki poln pade po tleh. Dejansko je težko ostati pri tem vsem miren, da se bojo to enkrat naučili.

Ampak smo tu za naše otroke in v takšnih trenutkih bi morali pomagati znova se postaviti in bojevati naprej. Ker ga z očitanjem naučimo samo to, da bo v življenju odnehal po prvi napaki, ker bo v njihovih ušesih odmevale vaše očitave besede. Naučimo jih, da so napake del življenja in da ne pomenijo konec življenja. Pokažimo jim, da jih imamo radi tudi, če delajo napake. To je pomembno. Zelo.

Slab dan.

Da, slab dan je in tudi vedno lahko bo. Vsaka je tak dan že sigurno doživela in verjemite verjetno ni bil zadnji. Takrat, ko ga najmanj pričakujemo se naenkrat pojavi, nobeden hudič ne ve od kje. Bodite hvaležni za vsak lep dan, ko imate občutek, da gre vse lepo od rok in otroci so zadovoljni, kup perila se zmanjšuje in sonce bolj jasno sveti. In ko pride slab dan, ne obupajte. Zopet kmalu odide in z naslednjim jutrom pride novi dan in mogoče še boljši kot si ga lahko predstavljamo.

Ko ne vemo več kaj narediti.

Da, v materinstvu je res toliko trenutkov kadar res nimamo pojma kako kaj delati in kako se kdaj obnašati. Seveda so med nami popolne ženske, katere se bojo zaprisegle, da je njihova odločitev vedno najboljša in da ne obstaja situacija, ki bi jih presenetila. Ponavadi se samo poskušajo skrivati za svoj lastni strah iz napake in priznanja, da so naredili nekaj narobe ali da kaj niso vedle ali niso znale rešiti. Ko se odločamo kako težavo reševati seveda to ni lahko. Vsaka slaba odločitev lahko povzroči še večji obup. Vedno ko se odločimo si takoj za tem mislimo, da je to bila napaka in da bi se lahko odločili drugače. Najboljša odločitev katero lahko naredite je ta, da verjamete sami sebi, da ste naredili to najboljše, kar ste v tem trenutku znali najbolj narediti. V časih se je zelo težko zavedati in sprejet resnico, da se boljše odločiti res ni šlo. Vse je popolnoma v redu. To o vas ne kaže nič slabega. Verjemite sami sebi čisto vsak dan, ker karkoli se že odločite ste se odločili tako kakor znate najbolje.

 

 

Enostavno sprejmi sebe samo takšno kakršna si, ne glede na napake, ki jih imaš. Poslušaj sama sebe in prisluhni željam, ki si jih resnično želiš. Ker samo tako se boš počutila sproščeno in s tabo tudi tvoja okolica. Nobeden ni popolne. Vem, težko verjet a ne? 😉

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *