Hrbtenica igra v našem življenju zelo pomembno vlogo

Hrbtenica igra v našem življenju zelo pomembno vlogo

Hrbtenica igra v našem življenju zelo pomembno vlogo

Velikokrat se srečujemo s tem, da imajo triletniki razne težave z ukrivljenostjo hrbtenice, da imajo plosko nogo, razne deformacije nog, drže telesa itr. Ja, tega je resnično veliko. Žal. V nekaterih primerih so obravnavani pri fizioterapevtu, ampak v veliko primerih se žal takšne stvari niti ne rešujejo. V primeru, da otrok prihaja na fizioterapijo, je obravnava odlična, ampak tudi zelo dolgotrajna in boleča. Otroci, ki nimajo obravnave, lahko najdejo rešitev v plavanju. Ta dejavnost je zelo sproščujoča, neboleča in lahko v zelo kratkem času opravi težavo. Pri programih v vodi se je celotno otrokovo telo prisiljeno aktivirati. Plavanje je edina dejavnost pri kateri so aktivirane vse mišice hkrati. Tako se mišice okrepijo na hiter način in dobesedna povlečejo okostje v stabilno stanje. Sicer ni tako hitro, kot pri dojenčkih, ampak se še vedno lahko popravi v zelo kratkim času. To za otroka pomeni, da njegovo odstopanje ali deformacija, ne bo obremenjevala delovanja organizma.

Kaj se dogaja, ko so prisotne razne deformacije?
Poglejte otrokove čevlje. Ali so na notranji ali zunanji strani bolj deformirani? Takšna stvar z njim raste in se samo stopnjuje. Ko otrok odraste, to zanj pomeni bolečine v križu, bolečine hrbta in deformacijo celotnega telesa. Ravno takšna težava pa je tudi pri ukrivljenosti hrbta. Težava z otrokom samo raste in se stopnjuje.

Hrbtenica igra v našem življenju zelo pomembno vlogo. To je pravzaprav nekakšna nosilna konstrukcija celotnega telesa. Hrbtenica in njena mobilnost igrata pomembno vlogo pri vsakem gibu, ki ga naredimo v našem življenju.

Ali veste koliko težav nastane zaradi nepravilne drže telesa in slabega razvoja hrbtenice?
Skolioza in bolečine v hrbtu, bolečine glave -migrena, celo psihične težave – nevrotizem. Slaba drža telesa – zamik glave naprej, privede do povešanja glave in konstantne napetosti. To povzroča bolečine v glavi, vratu in splošno utrujenost. Ne okrepljene trebušne mišice in premik hrbtenice naprej, povzročijo obremenitev zadnjih področij ledvenega dela hrbtenice, kar povzroča bolečino. Iz tega sledi velika verjetnost hernije medvretenčne ploščice. Tudi migrene so zelo pogosto povezane s hrbtenico.

Vse to se da rešiti s plavanjem. Naj bo to že v zgodnjem obdobju otrokovega življenja, pri enem mesecu ali in v odrasli dobi. Ko je otrok še v predšolskem obdobju, je ta pot seveda mnogo lažja, kot ko je že odrasel.
Skoraj vse nas boli hrbet, skoraj vsi imamo bolečine v glavi, vratu in naše telo se počasi deformira. Podarimo vsaj otroku boljše. Dokler imamo priložnost.

Ne pozabimo na to najpomembneje, in sicer, da ima vse na telesu sposobnost obnavljanja, razen naš živčni sistem (hrbtenjača), ki jo varuje in ščiti naša hrbtenica. Mislimo torej na to, kako z njo ravnamo že takoj po rojstvu. Od živčnega sistema je odvisno naše razmišljanje, hoja, sproščenost in na splošno kvaliteta življenja. Bodimo torej spoštljivi do svojega in otrokovega zdravja.

Na fotografijah lahko vidimo razne deformacije, ki pripeljejo do težav kasneje v življenju.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *